Jurămînt limbii

Aşa le-am dat elevilor de clasa a VII-a o însărcinare la ora de literatură română, de a scrie un jurămînt limbii noastre.

jurămînt

(Şcolnic Dumitru)

S-a vorbit mult despre limba română şi coloritul literar al ei…. şi eu la rîndu-mi, n-aş dori să mai ating coardele sensibile ale acesteia, doar vreau să vă prezint curajul  elevilor de doar 13 ani, care şi-au  pus gîndul pe hîrtie, în forma unui jurămînt.

Cine ştie… poate vor uita de acest jurămînt  peste ani, dar dragostea faţă de limba română şi graiul matern a fost semănat copiilor cu succes ! 🙂

Reclame

21 de gânduri despre „Jurămînt limbii

 1. Daaaaaaaaaaaaaa, Limba Noastră e atît de frumoasă, trebuie să-i mulţumim ne-ncetat lui Dumnezeu că avem o astfel de limbă, dar dacă avem o astfel de limbă, avem atîtea posibilităţi de a-l glorifica pe Dumnezeul nostru Atotputernic! Haideţi să-I cîntăm osanale şi să fim mereu cu rugăciunea pe buzele noastre pentru Moldova, pentru copilaşii noştri, pentrucă ei sînt viitorul Moldovei şi ei vor fi cei care vor face un jurămînt şi mai şi în viitor!!!!!!!!!!!!!!!

  • Nu, Serge, limba romana nu merita un astfel de juramint, si plus la asta ca e un pacat sa te juri, ca doar in biblie scrie sa nu te juri pe nimic ce este in lume si nici chiar pe Dumnezeu, ceea ce au scris copiii e un simplu joc de cuvinte, ca doar stim cu totii ca niciodata nu se va implini acestea, si noi, cei maturi, trebuie sa ne dam bine seama de aceste lucruri, stii ce ar trebuie sa le invatam pe copiii nostri?sa le invatam a iubi, pentruca aceasta calitate lipseste cel mai mult la toti, ca daca ar fi dominat acest sentiment mai mult in vietile copilasilor nostri, atunci nu ar creste niste tirani, si Patria noastra ne-ar parea mult mai frumoasa si chiar si limba noastra am iubi-o, fara ca sa ne impuna cineva. Dragostea este tot ceea ce ne-a dat Dumnezeu mai frumos, de-ar intelege asta fiecare, nu ar mai fi fost acest haos pe care-l traim astazi. Copilul trebuie sa cunoasca limba sa, nu zic, trebuie si sa o iubeasca, dar nici intr-un caz sa fie invatat de a face juraminte, pentruca stim ca un cuvint are o mare putere, dar aceasta putere nu trebuie sa vina de la noi, ci de la Dumnezeu, Lui trebuie sa ne inchinam si nu limbii romane, pentruca doar El merita toata slava.

   • Stimate comentator/comentatoare Chişlari,
    bine ai scris, numai că al tău comment mi se pare cam idealist. Cel puţin în actualitate.
    Mda, vei zice că „la început a fost cuvîntul”. Corect! Acel cuvînt, potrivit Bibliei, a fost de inspiraţie divină. Just. Dar noi acum, cu toată dragostea faţă de Creator, trebuie să vedem concret ce facem cu limba pe care o vorbim: o protejăm prin lege sau totuşi ne rezumăm la „sovestea” mioritică şi la mila lui Dumnezeu pentru limba română?… 😉

   • Daca cu adevarat ar merita sa protejam limba, atunci as proteja-o, dar eu cred ca sunt lucruri mult mai importante de facut pe lumea asta, n-ar trebui sa ne rezumam doar la limba, ca limba a fost si va fi, dar trebuie sa ne gindim cu adevart la rostul vietii noastre, oare chiar aceasta limba ne mintuieste, oare chiar ea este cea care ne da viata vesnica?
    Daca te-ar intreba Dumnezeu acum, ce-ai facut tu pentru mine pe tot parcursul vietii tale?, tu ce-ai raspunde? cred ca nimic, pentruca in fata Lui, sunt sigura, nu vei putea deschide gura, nici n-ai sa indraznesti sa rostesti macar un cuvint despre limba ta, atunci vei sta nedumerit si ai sa plingi amarnic si iti vei da seama ca n-ai realizat nimic pe acest pamint. „Cautati mai intii imparatia lui Dumnezeu si toate lucrurile vi se vor da pe de-asupra”. Noi ne zbuciumam, ne revoltam pentru limba noastra, dar toate lucrurile trebuie lasate pe seama lui Dumnezeu si atunci toate se vor limpezi.
    Oh, de-ar intelege fiecare om pe-a cui cale merge, nu s-ar ocupa de niste lucruri de nimic, ar cauta mai intii de toate sa aiba o relatie deosebita cu Dumnezeu, si in dar va primi o mare mintuire. Va asigur ca o sa va amintiti de aceste cuvinte scrise astazi de mine. Cautati-L pe Dumnezeu!!! Nu lasati ca niste lucruri pieritoare sa va domine, El este viitorul nostru si nu limba care este pieritoare!!!!!!!!

 2. Daaaa, dar video cu Ptria m-a dat gata. Sa vedeti ca si copiii nostri inteleg cum este Patria noastra, e cam slaba :), sa stiti ca si copiii isi au o parere despre Patria lor! interesant!:)

 3. marry, sclavi ai carei limbi ? de stat ? a noastra ? a voastra ? moldoveneasca ? romaneasca ? transnistreana ?

  sa stea ca niste munti la hotar sa apere cu darzenie moldova ( republic of ) de cine ? de romani ?!?! ca doar ucrainienii sunt frati intru slavism iar alte hotare moldova n-are !

 4. a noastra LostSoul, a noastra LIMBA CEA ROMÂNĂ!
  Dar de aparare, aici se poate vorbi de orice popor din lume…. crezi că puţini ne doresc….? 😀
  Iar pentru Romani, nu vad necesitatea de aparare, pentru ca deja vizele sau scos pentru ei… vin shi se duc cind doresc…. 😉
  asha ca sper ca m-ai inteles corect! 🙂

 5. Nu este prea bine că elevii sunt gata să „devină sclavi”. Nu contează sclavii cui. Nu ar trebui să existe în capul lor asemenea gânduri şi asemenea exprimări în lucrările lor. Trebuie învăţaţi să iubească libertatea şi nici gând să nu le vină să proiecteze asupra persoanei lor noţiunea de „sclav”.
  M-aş fi bucurat mai mult dacă folosea cuvântele „luptător”, „cavaler” sau „ocrotitor”, „apărător”. Iar formulările de felul „noi jurăm” chiar au iz sovietic, pionieresc sau, mai nou, te duc cu gândul la organizaţiile teroriste.

  • si mie nu mi-a placut din prima, dar apoi m-am gindit shi am lasat cum este… nu ma vrut sa intervin shi eu cu ideile mele de profesoara…
   asta-i mintea unui copil de 13 ani…nu uita… 😉

 6. nu cred LostSoul ca este o idee bună.. dar de care „romini” vorbeshti?
  eu nu vad delimitare intre aceste doua state… vorbim aceeashi limba, shi invatam aceeashi istorie shi literatură. aşa că nu ai dreptate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s